Segurament el salari ha sigut un punt crucial en l’elaboració dels contractes dels teus empleats i col·laboradors. Però, sabies que aquest no és l’únic salari que existeix? En aquest article volem parlar-te sobre què és el salari emocional i com pot suposar una diferència excepcional en el rendiment del teu negoci.
Així que, petites i mitjanes empreses d’aquest país, des de la consultoria de recursos humans BCM TALENT & RETAIL et proposem vàries estratègies que influiran directament sobre la felicitat dels teus col·laboradors, repercutiran incrementant notablement la satisfacció dels teus clients i, per tant, contribuiran a incrementar les teves vendes de productes o serveis.
Veiem què és el salari emocional!
El salari emocional consisteix en el conjunt de beneficis no econòmics que ofereix una empresa, com per exemple, la flexibilitat horària o una major conciliació entre la vida personal i laboral. I és que, tot i que el salari econòmic és un factor determinant en la tria de feina, el salari emocional també ho és, i cada cop més.
En un context post pandèmic, en el que la incertesa ha crescut i hem hagut d’aprendre a treballar d’una altra manera, les prioritats dels professionals han canviat, i per això és cada cop més freqüent que els candidats valorin al mateix nivell d’importància el salari econòmic i el salari emocional.
Hi ha formes molt senzilles d’incloure un salari emocional atractiu a les ofertes de feina, que no tenen per què tenir un cost elevat per l’empresa i poden marcar tota la diferència en la felicitat i productivitat dels empleats.
Aquestes, són algunes de les iniciatives de salari emocional que he implementat a la meva pròpia empresa:
1.- Facilito la flexibilitat horària, i el “home office”, almenys, durant una part de la jornada laboral. Què tal jornada reduïda els divendres?
2.- Ofereixo la possibilitat de formació continuada (atenció: formació que pot ser gratuïta per l’empresa si la podem bonificar a través de la Fundació Tripartita)
3.- I donar el dia lliure, en el dia de l’aniversari?
4.- Habilito espais per “desconnectar”: nets, ben ventilats, ben equipats, ben il·luminats, confortables, còmodes…
5.- Ajudo al seu creixement professional i personal (“skills improvement”)
6.- Promoc activitats de responsabilitat social corporativa que creen sentiments positius vers l’empresa
7.- Fomento l’avaluació de l’acompliment, el reconeixement individual o grupal de les fites, i la promoció interna
8.- Estableixo un “Pla d’idees de millora”, mitjançant el qual ofereixo als meus col·laboradors la possibilitat d’aportar idees per guanyar productivitat i competitivitat empresarial
9.- Respecto els períodes de baixes remunerades com maternitat, paternitat, etc. I, en la mesura del possible, els n’incremento
10.- Estableixo un pla de “remuneració emocional”: tiquet restaurant, tiquet llar d’infants, gimnàs…
11.- Promoc accions de “team building” per crear sentiment d’equip, ajudar a consolidar el grup i a crear una identitat corporativa forta
12.- Periòdicament passo enquestes de satisfacció als meus col·laboradors, que m’ajuden a conèixer bé el clima laboral a la companyia.
Aquestes iniciatives de salari emocional tenen una resposta directa sobre els resultats de la meva empresa:
En definitiva, després de veure com petites accions poden tenir un gran impacte positiu en un negoci, l’equació està clara:
EMPLEATS + “FELIÇOS” = CLIENTS “+ SATISFETS”
Moltes de les grans empreses ja estan aplicant aquest tipus de polítiques de gestió de persones i, a BCM, com experts Headhunters a Barcelona, et recomanem que siguis el següent en implementar iniciatives de salari emocional al teu negoci.
A què esperes per començar a augmentar la productivitat i felicitat dels teus empleats?