Durant molts anys la dominància en la recerca i la selecció ha pertangut a les empreses, han estat elles les que decideixen el que volen contractar i busquen candidats que compleixen completament, o gairebé, amb les exigències demandades. Això ha estat així durant molts anys i, encara, una de les tendències del headhunting és la dominància per part de les empreses.
Ara la situació actual ens diu que costa molt trobar els perfils “desitjats”.
La nostra opinió és que estan canviant coses, ja són molts candidats talentosos els que decideixen on, amb qui i en quines condicions volen treballar. Han aparegut exigències, abans impensables, com treballar a distància, viatjar menys, tenir flexibilitat horària i tenir més autonomia. Poder combinar la vida professional amb la personal.
Es tracta de treballar per objectius i poder mesurar resultats; menys control i més delegació. Control de resultats i no d’horaris.
Davant d’aquesta situació, els mànagers han d’aprendre a gestionar la seva gent d’una altra manera, no pas mesurar per jerarquia, ascendència o pressió presencial.
En paral·lel, els candidats han de jugar “legalment i netament” a aquest joc; han d’aconseguir allò que se’ls demana i al que s’han compromès. Això va de tenir un contracte i complicitat bidireccional, per les dues parts i ser capaços de trobar la fórmula que permeti aquesta nova forma de treballar que beneficiï tots dos.
Creiem que aquest canvi en les tendències de headhunting s’ha iniciat i cada cop estarà més present en els processos de cerca i selecció.
Les empreses a Espanya han d’anar adaptant-se a noves formes de relacions laborals i a ser més “generosos” econòmicament si no volem quedar-nos a la cua d’Europa. Molt talent nacional està repartit per Europa i altres continents, però molts voldrien tornar i està en mans de la nostra economia i empreses el que ho facin o no.
Hem de decidir si volem continuar creixent, evolucionant i tenir menys dependència del turisme i d’altres economies o quedar-nos en un país de segon ordre.
Empresàries, empresaris, universitats, institucions i al mercat laboral en general, ve un canvi de tendència i els headhunters hem d’anar pensant com adaptar-nos-hi i continuar sent eficients i rendibles.
Juan Carlos Riba – Soci d’Agrupa Global Talent